Ordlista för oss som ska ut i äldrevården

Amerika - USA
Behagligt - Skönt
Brandgul - Orange
Brännvin - Snaps
Blus - Finare kortärmad tröja
Byracka - Hund
Fruntimmer - Kvinna
Galoscher - Skor 
Hyvens - Vänlig
Jumper - Tröja
Karamell - Godis
Karott - Gryta i porslin, gärna med kalops i
Kapuschong - Huva
Kälke - Pulka/Snowracer
Pilsner - Öl
Pinaler - Småsaker
Pung - Plånbok
Påtår - Påfyllning
Slant - Småpengar
Socka - Strumpa
Stjärt - Rumpa
Tjusig - Fin
Tös/jänta - Flicka
Underbyxor - Trosor
Ur - Klocka

Några små meningar som kan hjälpa oss på vägen:

Åh! Sådana galoscher köpte min jänta i Amerika!

Halleda, vilken tjusig brandgul jumper du bär!

Fäll upp kapuschongen när du ska ut med byrackan!

Om du plockar undan alla pinaler så ska du få dig en liten slant och en karamell, tösen min!

När fruntimret plockat fram den finaste karotten tar jag mig en pilsner till kalopsen!

Han var en hyvens karl så han fick gratis påtår!

Bläääääää

Tenta på  torsdag och praktiken börjar på måndag.

Orkar inte. Vill inte. Kan inte. Hinner inte.

Men borde. Måste.

Usch och blä.

Låt det bli söndag fort.

Söndag kväll = Kvällsåkning i Åre Björnen.
Måndag, tisdag, onsdag = Massa åkning i hela Åre och massa bus och lek och underbara människor.
Torsdag = Hem till Gävle igen.
Fredag -> Maj nångång = Praktik.

Åh vad Evelina är motiverad. Eller inte.

Jag borde bli frisör. Men jag vill bli galaxhjälte.

Jag vill ha action. Jag vill ha glass. Jag vill ha action. Jag vill ha glass. Jag vill ha både action och glass!

Val Thorens

Nu har en av mina stora drömmar gått i uppfyllelse. Jag har LÄNGE drömt om alperna och 1/1 stack jag och Milla med UCPA till Val Thorens i Frankrike. Det var en busstur på ungefär 30 timmar genom sverige, danmark, tyskland, schweiz och tillslut några slingriga vägar i frankrike fram till UCPA-centret som låg på ca 2500 meters höjd. När man är så högt över marken är det lite tyngre än vanligt att andas.


Centret var runt och rymde 150 skid- och brädentusiaster från frankrike, sverige och storbrittannien. Tre gånger om dagen fanns en stor buffé att njutas av i restaurangen. Efterrätt till alla mål bestod av glass i mängder, chokladpudding, creme bryllé, frukt, ostar mm.


Redan på bussen skulle vi tänka lite på vilken sorts skidåkare vi var så att vi skulle kunna välja rätt skidskola. Jag och Milla ansåg att vi skulle passa bäst i Maitrise, en grupp för de som klarar sig fint i de flesta backar men som inte åker offpist eller puckelpist. Vi (tillsammans med 12 andra) blev tilldelade den bästaste skidläraren Guigui (som inte uttalas Guigui utan Gigi) och hans kompanjon Alex. Fransk engelska är otroligt underhållande, skorrande R och långa vokaler. Det var svårt att inte skratta när Guigui stoppade mig i backen och sa: Eeeeveeliiiinaaa, you arrrre a good skierrrr! But you have to lean moorrrre forrrrvaaaarrrrd when you staarrrrrt yourrr turrrn!Guigui trodde på oss i gruppen och tyckte att vi var duktiga. Redan andra dagen tog han med oss upp till den högsta toppen (därifrån såg man Mont Blanc) och sa: Lets take a black slope down, it is offpist but you fix it. I wish you a good luck! Det var det brantaste jag sett och det var snö till knäna. Snön var mjuk och pudrig och helt underbar. Sån sjuk adrenalinkick att susa ner utan att ha någon kontroll alls. Svårt att andas var det också. En kombination av hög höjd och rädsla. Jag har aldrig gjort nått så underbart i hela mitt liv. Efter det ville man bara ha mer puder!


Två dagar hade vi riktigt kanonväder! En av de dagarna var vi lediga från skidskolan på förmiddagen så den dagen passade vi på att åka med våra grannar Samuel och Joel. De åkte bräda men tyckte att det var roligast att åka lift. Jag visade killarna Orelle, den soligaste delen av Val Thorens. Underbara backar med mycket fin pudersnö och stekande sol. Vi åkte ett och ett halv åk och beslöt oss om att det var skönast att sitta i snödriva mitt i backen och sola istället. Vacker utsikt hade vi också!
 

När vi inte åkte skidor så hängde vi med våra grannar Samuel och Joel och så brorsorna Sven och Daniel, Erik och Petter från Växjö. Vi spelade TP, skrattade åt underhållaren Felix, aktade mig för Bosse Bildoktorn, åt mycket mat och sov. En dag när vi åt fick vi riktig lyxmat. Räkor, musslor och massa konstigt. Plötsligt hittade Sven den här krabban i munnen. Den låg i en mussla. Den var jättesöt och liten som en lillfingernagel. Han döpte den självklart till Felix, efter entertainern på centret!Jag har helt enkelt haft det kanonbra! Längtar redan till Åre om 13 dagar och till Serre Chevaliere nästa år!

RSS 2.0