Eve klagar

Ibland måste man få klaga lite. När jag bodde i Gävle var det mycket lättare att klaga. Man hade sjuksköterskor (och Rut) runt sig hela tiden och det var alltid  någon som kunde ta lyssna och ge respons på ens klag. Jag har försökt att få ut klaget på mamma och pappa men det är inte alls samma sak eftersom de inte är så insatta. Att klaga på jobbet vågar jag inte eftersom det är om dom det handlar. Detta KAN alltså bli ett återkommande tema på bloggen.
-
Jag vill klaga på hierarkin och det otroligt omoderna som fortfarande finns kvar i sjukhusvärlden. Läkarna på mitt jobb utför då och då diverse mindre ingrepp uppe på avdelningen. Det kan vara pleuratappningar, benmärgsbiopsier och lumbalpunktioner till exempel. Detta meddelar de oftast på ronden, antingen samma dag eller någon dag i förväg. När de meddelat detta förväntar de sig att jag som sjuksköterska eller undersköterskan ska "duka upp" åt dom. Man ska alltså duka en liten vagn med precis allt som de behöver för att genomföra ingreppet. Man ska också förbereda eventuella remisser om det är så att det ska tas något prov i samband med ingreppet. Det är inte så att det finns en lista med vad som ska dukas upp för varje ingrepp. Eller jo, det finns det säkerligen men nu är det ju så att alla läkare är unika individer och har självklart en egen individuell dukning. En läkare kanske vill ha alla grejer i en rondskål för att sedan själv lägga upp allt som hon själv vill. En annan läkare vill ha allt väldigt överskådligt dukat och var sak på sin plats. Detta ska vi självklart ha koll på och sura miner blir det om någonting inte är klart när nu ingreppet ska ske. Man kanske kunde tänka sig att de skulle vilja duka upp själva för att få det precis som de vill ha det? Men neeej, herrejösses! Inte dom inte!
-
Men vi gör det så gärna. Det är väl inte mycket begärt? Det förstår vi väl att läkarna inte själva kan göra? Det är heeelt klart under deras förmåga.
-
Jag provade idag att tillämpa samma metod när jag skulle sätta en PVK. Jag sa till min undersköterska: Dukar du en Eve-dukning för PVK-sättning? Jag förväntade mig nu att undersköterskan skulle ha koll på att jag gärna plockar ihop det jag behöver i en rondskål innan jag går in till patienten och inte tar med mig hela stickvagnen. Hon skulle ha koll på att jag drar upp natriumklorid i en 10ml-spruta redan utanför och att jag vill ha med mig många kompresser eller tussar eftersom risken att slaska blod är stor när jag sticker. Jag har gärna handskar i storlek small men kan ha medium om jag har svettiga händer. Hon skrattade bara åt mig och vägrade.
-
OBS detta är bara ett exempel på dagens moderna sjukvård.

Glad Påsk

Jag ägde tydligen inget påskpynt så jag fick virka mig lite

RSS 2.0